Nu mai este un secret pentru nimeni

Cu fiecare an care trece, România devine o destinație tot mai atractivă pentru forța de muncă extracomunitară. Deficitul de 70.000 de șoferi profesioniști pe piața muncii din țara noastră a declanșat o cursă a angajatorilor pentru a atrage acești lucrători esențiali. Cu toate acestea, recrutarea din aceeași „piscină” și promisiunile firmelor de recrutare au generat numeroase controverse și provocări.

Toate aceste lucruri au început să fie speculate de tot mai multe așa zise firme de recrutare personal extracomunitar, firme care nu sunt altceva decât firme de intermediere și care promit că recrutează de la muncitori, până la programatori, personal hotelier și mai nou și șoferi.  Această abordare vine și cu multe provocări și controverse, de aceea este recomandat să fim extrem de atenți la aceste firme care promit că fac recrutare de șoferi profesioniști. Firmele serioase de recrutare au divizii specializate pe domenii, echipe dedicate pentru sectorul IT, echipe dedicate pentru sectorul automotive și așa mai departe. Verificați înainte dacă există o astfel de echipa pregătită pentru industria de transport. O echipa care în primul rând să înțeleagă foarte bine industria și nevoile industriei, să cunoască filozofia soferlului, să poată oferi consultanță despre cum acest personal poate fi integrat în organizație.

Șoferi profesioniști sunt calificați, lucru care trebuie luat în considerare atunci când decizi să apelezi la acest fel de recrutare.

Recrutarea prin intermediul unui video call de câteva minute nu se poate numi recrutare, acest fel de recrutare poate fi numit cel mult ”intermediere”, iar din păcate aici vorbim despre siguranță circulației și a cetățenilor, astfel încât atenția trebuie îndreptată și spre statele de unde acești cetățeni sunt recrutați.

Recrutarea forței de muncă extracomunitare trebuie să fie un proces riguros și responsabil. Interacțiunea cu candidații nu ar trebui să se rezume la scurte interviuri video. În schimb, ar trebui să existe o evaluare detaliată a calificărilor, experienței și aptitudinilor necesare și obligatoru o testare practică.

Un alt aspect la fel de impotant este faptul că aceste companii trebuie să înțeleagă în primul rând foarte bine cultura din aceste state, lucru important pentru integrarea lor în organizațiile din România.

Pentru a evita eventualele controverse și probleme legale, transparența în procesul de recrutare este esențială. Este recomandat să se adreseze întrebări și să se solicite clarificări privind procedura de recrutare și respectarea legislației muncii. De asemenea, personalul agențiilor de recrutare ar trebui să fie pregătit să ofere consiliere cu privire la documentație și să cunoască în detaliu legislația muncii în vigoare.

Deși există și agenții serioase și respectabile există și mulți oportuniști gata să încaseze sume mari de bani și să nu reuseaca să ducă la bun sfârșit procedurile de angajre. Pentru a evita astfel de probleme, este necesară o mai mare transparență în procesul de recrutare . De asemenea este important să se promoveze angajarea responsabilă, condiții de muncă adecvate  pentru toți lucrătorii indiferent de originea lor.

Recrutarea forței de muncă extracomunitare în România reprezintă o necesitate în fața deficitului de șoferi profesioniști și a cererii ridicate din industrie. Cu toate acestea, responsabilitatea și transparența trebuie să fie prioritare. Colaborarea cu firmele de recrutare ar trebui să fie bazată pe respectarea legilor și a drepturilor lucrătorilor, pentru a asigura un flux etic și eficient de forță de muncă extracomunitară.