Adevarul crud este ca in Romania de cele mai multe ori suntem doar un centru de cost sau cum am vazut de atatea ori HR-ul nu este un partener strategic asa cum ar trebui el sa fie ci este acolo sa execute deciziile, ceea ce este profund gresit. Munca noastra este vitala pentru orice companie, desi probabil in Romania va mai trece ceva timp pana cand antreprenorii vor realiza ca incompetenta costa scump, ca daca platesti 10 lei primesti de 10 lei.
Oricat ne place sau nu, in organizatiile din afara Romaniei am vazut o abordare total diferita.
Foarte multa vreme am fost vazuti ca si ”colegiii de la cadre” apoi ”colegii de la personal” sau cei care elibereaza adeverinte pentru te miri ce institutie. Nu, HR nu inseamna deloc un simplu prelucrator de ”Revisal” si nici un simplu prelucrator de adeverinte si stat de plata, in era noastra de aceste lucruri se ocupa inteligenta artificiala.
Foarte multi dintre noi consideram in mod eronat ca HR-ul e acolo doar sa faca si sa desfaca contracte de munca si ca nu aduce nici o plus valoare. Eu consider ca HR-ul este forta din spatele echipelor castigatoare si spun asta pentru am vazut si facut parte din astfel de organizatii, insa am vazut si oameni de Hr extrem de dedicati care au esuat pentru ca nu li s-a permis sa aiba o pozitionare corecta in organizatie.
Daca in anii ’80 departamentul de HR era doar acel birou responsabil cu cererile de concediu si completarea actelor de salarizare de-a lungul anilor, rolul acestuia a devenit mai complex. Iar in zilele noastre, oamenii de la HR trebuie sa stie sa faca afaceri si sa se implice in obiectivele generale de afaceri.
Asadar, cel mai important rol pe care il are departamentul de HR, pe langa cel de a atrage cei mai buni oameni in companie si de a facilita modalitati prin care acestia sa ramana alaturi de organizatie. Mai are si rolul de a construi si consolida relatia angajator-angajat. Managerii de resurse umane dezvolta strategia de HR si determina procesele functionale necesare pentru indeplinirea obiectivelor organizationale. In consecinta, pe langa cunostintele de HR, un manager de resurse umane va fi familiarizat si cu strategiile de afaceri ale companiei pentru a intelege nevoile acesteia.
“Multi dintre directorii executivi cred ca ei sunt oamenii de HR, ca ei decid cine va fi angajat in companie si ca este floare la ureche. Ei nu inteleg ca nu este suficient sa-i cunosti pe Harry sau Mary, ci ca trebuie sa stii sa-i dezvolti, sa stii sa-i tratezi corect, si cu prietenie, dar si profesional. Este o munca mai dificila decat crede lumea”, declara legendarul Jack Welch, fost CEO al General Electric si expert in leadership si resurse umane, intr-unul dintre interviurile sale despre rolul managerului de HR in cadrul companiei.
Fara business locuri de munca nu ar exista, insa fara oameni in acele locuri de munca business-ul nu ar exista. De aceea e nevoie sa ne asiguram ca business-ul are succes. HR e de fapt un lider de business care poarta palarii multiple. HR trebuie sa tina in minte interesele tale de business, dar si pe cele ale angajatilor si sa gaseasca echilbru intere cele doua si de regula asta nu e usor.
Cand te gandesti la HR ar trebui sa te gandesti la: recrutare si degeaba faci recrutare daca nu stii cum sa faci retentie si marketingul recrutarii, comunicare eficienta pentru ca totii comunicam, insa modalitatea in care o facem e important, plan de inductie si training a noilor angajati, conform studiilor angajatii fara o inductie si fara un training parasesc compania in primele doua luni de la angajare, mediere conflicte de munca, politici, procese, proceduri, brandul de angajator sau reputatia companiei in piata muncii, expertiza in legislatia muncii.
Așadar, atunci când simți că lucrurile nu merg cum ar trebui, gândește-te bine cine se ocupă în firma ta de aceste aspecte esențiale! Nu, un HR bun nu te va ajuta sa castigi in mod direct bani mai multi, insa te va ajuta sa nu ii mai pierzi indirect.