Lectie de Leadership

O lectie despre Leadership cu Richard si Arthur

 

Când Richard și Arthur au ajuns la noi, nici nu ne trecea prin cap că ne vor învăța atât de multe, că vom descoperi atât de multe despre noi; ne-am fi așteptat să descoperim noi lucruri despre ei.

La început erau atât de speriați și nu aveau deloc încredere în oameni; am crezut că nu ne vom putea apropia de ei niciodată. Apoi am învățat că ei, caii, nu te urmează și nu te ascultă dacă nu au încredere în tine, iar acest lucru nu se întâmplă peste noapte. Este exact ca și în LEADERSHIP, oamenii urmează alți oameni în care au încredere și nu neapărat pe cei care au o funcție de conducere.

Am învățat cât de important este instinctul, care poate fi cam același lucru cu inteligența emoțională. Instinctul este ceva ce doar marii lideri îl au în relația cu oamenii. Instinctul nu este ceva ce poți învăța, este ceva ce îți poți dezvolta. Gândește-te cum a fost atunci când ai condus pentru prima dată o mașină; trebuia să te gândești de trei ori unde sunt pedalele și ce urmează să faci, iar acum asta a devenit un instinct. În LEADERSHIP e la fel, cu timpul, dacă dezvolți asta la tine, ajungi să o faci din instinct.

 

Am învățat că în relația cu Richard și Arthur tot ce trebuie să faci este să le creezi un mediu în care ei să se simtă în siguranță. De multe ori liderii din organizații spun: „Angajații mei nu-mi spun ce se întâmplă cu adevărat.” Oamenii fac ceea ce au învățat. Dacă tu, ca lider, i-ai pedepsit aspru de fiecare dată când au încercat să-ți comunice ceva, e foarte posibil ca acesta să fie motivul.

 

Când Richard și Arthur reacționează negativ, nu îi pedepsim, ci încercăm să aflăm de ce. Ca lider, ar trebui să te preocupe aflarea acestui „de ce.” Pentru că toți au în spate o poveste și toți trăiesc ceea ce au învățat să trăiască.

Pentru că ei se exprimă doar nonverbal, am învățat cât de important este în comunicarea cu oamenii din echipă SA AUZI CEEA CE NU SE SPUNE. Ca lider, e foarte important să îți dezvolți această abilitate de a auzi ce nu se spune.

 

Richard și Arthur ne-au mai învățat cât de important este să impui limite sănătoase și să le dai libertatea de a alege. Când un lider impune ceva cu forța, acolo nu mai există libertatea de alegere și nici nu mai discutăm despre LEADERSHIP. Liderii cred că dacă vor da mai multă libertate oamenilor, se va ajunge la haos. Ba dimpotrivă, faptul că nu le impui limite și nu le dai libertatea de a alege, se ajunge la haos. Atâta timp cât vei fi acolo, lucrurile vor funcționa, pentru că impui ceva cu forța și monitorizezi, dar când nu ești acolo, oamenii devin lăsători și atunci ajungi să îi cataloghezi drept leneși. DE CE? Pentru că nu le-ai creat mediu și libertatea de a alege și pentru că nu i-ai tratat ca pe niște parteneri.

Să oferi cailor libertatea de alegere înseamnă să le oferi opțiuni și să stabilești consecințe. Îmi amintesc că părinții mei îmi setau limite, dar alegerea era a mea dacă eu le încălcam sau nu, și dacă le încălcam, știam că există consecințe. Asta cred că a fost pentru mine prima regulă de leadership, deși nu știam asta pe atunci. Ca lider al unei echipe, trebuie să știi să setezi limite, să dai libertate de alegere și să setezi consecințele. Și să nu uiți ceea ce a spus Platon: „Nu descuraja pe cineva care progresează, indiferent cât de lent o face.”

 

Richard și Arthur ne-au învățat că atunci când ești LIDER și nu gestionezi o atitudine sau un conflict, îți va fi mult mai greu mai târziu. Trebuie să fii consecvent în ceea ce privește regulile și să nu faci compromisuri sau favoritisme. Atunci când îți disciplinezi copiii, nu înseamnă că nu îi iubești, este la fel și cu caii sau cu oamenii din echipa ta. Dacă nu vei găsi un mecanism prin care să faci asta și nu vei fi consecvent, nici caii, nici copiii și nici oamenii din echipa ta nu vor avea încredere în tine.