Ce ne lipseste in Transport pe partea de Resurse umane?

Foarte multi dintre cei care vor citi acest articol vor spune ca ne lipsesc soferi si forta de munca, ei bine cu siguranta au dreptate insa cu siguranta ne lipsesc si alte lucruri pe care le putem imbunatati sau la care putem gasi solutii.

Facand un calcul simplu, conform numarului de camioane inmatriculate in Romania si conform numarului de soferi atestati vom descoperi ca exista un numar de 1,5 soferi pe un camion. Ce ne spun aceste date este faptul ca toate companiile de Transport „pescuiesc din aceeasi piscina” si ca de fapt nu mai facem recrutare ci facem un fel de „vanatoare de talente”.

Apoi mai avem cateva date despre cat timp dureaza sa angajezi un sofer sau un un dispecer. Daca in 2018-2019 timpul de ocupare a unei pozitii in interiorul unei companii era de minim cateva zile, in 2022 poate dura si pana la 80-90 de zile si in unele cazuri chiar mai mult.

Un alt aspect important in ce ne lipseste este modul cum privim lucrurile atunci cand recrutam si cum raportam asta la costuri si aici as cita un client care mi-a spus „eu recrutez foarte bine, nu am probleme cu asta”, iar in momentul in care l-am intrebat „si cati pleaca?” raspunsul a fost „70%-80%”. Ce vreau sa subliniez aici este faptul ca ar trebui sa incepem sa calculam cat ne costa recrutarea, inlocuirea vs retentia. Daca problema ta e ca nu stii cum sa retii oamenii in companie degeaba recrutezi.

Bun si totusi ce putem face?

In primul rand sa incepem sa calculam exact cat ne costa angajarea unui om pana la momentul cand el incepe sa produca pentru companie, cat ne costa inlocuirea unui angajat, iar aici fiecare companie in parte este imperios necesar sa adune fiecare banut pe care il investeste in angajarea unui om, respectiv – anunuturi pentru angajare, firma de recrutare sau recruterul intern, deplasarile catre locurile de unde recrutezi, analizele medicale, salariul din primele zile in care angajatului nou i se prelucreaza protectia muncii si alte instruiri necesare si in tot acest timp este foarte posibil ca unul din camioanele companiei pentru care se plateste leasing nu produce nimic.

Apoi trebuie sa calculcam cat costa retentia. Teoretic ar trebui sa fie mai usor si mai ieftin sa convingi niste oameni care te-au ales sa ramana decat sa ii convingi pe altii sa vina in companie.

Si daca totusi recrutezi oameni faini, eficienti si cu expertiza, care crezi ca iti sunt sansele ca ei sa ramana intr-o companie de unde foarte multi incearca sa scape?

Si totusi ce ne lipseste ?

Colectarea datelor sa stim exact cat ne costa, am constatat ca foarte putine companii stiu exact cat costa recrutarea.

Implementarea unei strategii de retentie.

Investitia in oameni si in dezvoltarea lor

Empatia care nu inseamna sa fii de acord ci sa intelegi

Un soft integrat care sa acopere toate nevoile unei companii de transport

 

Si cum fac companiile mici si mijlocii sa abordeze aceasta situatie?

Sigur este foarte dificil, majoritatea companiilor mici neavand buget pentru un departament dedicat de Resurse Umane, in majoritatea cazurilor partea de resurse umane este sustinuta de contabilul companiei.

Una din solutii ar fi colaborarea cu un consultant care poate face un audit si care poate veni cu solutii, iar odata la cateva luni sa urmareasca implementarea solutiilor si instrumentelor.

Intr-un audit in general facem un plan, adresam intrebari si verificam cum se desfasoara activitatea companiei. De exemplu verificam: Cum se desfasoara procesul de recrutare? Cum se desfasoara procesul de ofertare? Exista definit clar programul de lucru? Exista o procedura de planificare a concediilor si care este fluxul de aprobare? Exista la fiecare pozitie o fisa a postului bine definita? Exista un proces de Onboarding si cum se desfasoara? Exista o strategie de retentie in companie?